Naar hoofdinhoud

Voor ons zijn alle vluchtelingen gelijk

Thijs van Kessel | wethouder opvang en integratie, Oss
We willen menswaardige opvang bieden, gericht op zo snel mogelijk meedoen in de samenleving

Oss kiest voor gemengde opvang van Oekraïense en andere vluchtelingen. Een uniek concept in Nederland. Sinds april 2022 worden vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen in het voormalige belastingkantoor. Daar krijgen ook vluchtelingen uit andere landen onderdak. Zij konden niet langer terecht in het overvolle azc van Ter Apel. “We willen menswaardige opvang bieden, gericht op zo snel mogelijk  meedoen in de samenleving. Daar zitten rechten en plichten aan vast”, aldus wethouder Thijs van Kessel.

Oss vangt 500 vluchtelingen op. Volgens Van Kessel doet Oss dat op haar eigen manier. “We bieden de opvang vanuit onze maatschappelijke betrokkenheid bij de migratieketen. In co-creatie met onze partners, zoals stichting Thuis in Oss, bieden we gemengde opvang, met de mens als uitgangspunt. Het belang en de bedoeling van de mensen die we opvangen zijn leidend. We bieden naast onderdak daarom ook de gelegenheid om mee te doen in de Osse samenleving.”

Een succesvolle formule die past bij de gemeente Oss, stelt de wethouder. “Alle kinderen nemen deel aan het onderwijs en de gezondheidszorg is geregeld. Er zijn 200 vrijwilligers van wie 140 actief betrokken bij de uitvoering van tal van activiteiten in de vluchtelingenopvang. De verschillende bewoners met andere achtergronden gaan goed met elkaar om en er zijn geen incidenten.”

Vanwege de goede resultaten is besloten de vluchtelingenopvang in de huidige vorm voor vijf jaar te continueren. Daarbij verliest de gemeente ook de belangen van andere inwoners niet uit het oog, benadrukt Van Kessel. “We monitoren voortdurend of de draagkracht en draaglast van onze voorzieningen, de samenleving en de eigen organisatie in balans zijn.”