Naar hoofdinhoud

Vrijwilligers: de ambassadeurs van de opvang

Ans Rasing | huisarts in de vluchtelingenopvang
Het geeft een goed gevoel als je iets voor een ander kunt betekenen

In de vluchtelingenopvang zijn zo’n 200 vrijwilligers actief. Ongeveer de helft van hen was al actief bij Thuis in Oss vóór de opvang haar deuren opende in 2022. De vrijwilligers spelen een cruciale rol in het succes van de opvang. Hun inzet en toewijding zijn van onschatbare waarde en vormen het kloppend hart van de organisatie. Hun passie is bovendien aanstekelijk en inspireert ook anderen om betrokken te raken. Zij zijn kortom de ambassadeurs van de opvang. Gepensioneerd huisarts Ans Rasing is één van hen. “Het geeft een goed gevoel als je iets voor een ander kunt betekenen.”

Het vrijwilligersteam van Thuis in Oss is divers en bestaat uit onder meer studenten, nieuwe Ossenaren, gepensioneerden, professionals, jong en oud. Ze vervullen allerlei rollen, bijvoorbeeld als tolk, NT2-docent, of activiteitenbegeleider. Ans Rasing is samen met andere gepensioneerde huisartsen actief bij de huisartsenzorg in de opvang. Twee ochtenden per week is er spreekuur. “De mensen in de opvang zijn vaak door trauma en stress extra kwetsbaar. Het is belangrijk dat zij een laagdrempelig aanspreekpunt hebben voor vragen of problemen rondom hun lichamelijke en psychische gezondheid”, stelt Ans.

Vanuit sociale betrokkenheid heeft Ans zich altijd al ingezet voor hulp en ondersteuning aan kwetsbare mensen. “Ik doe op verschillende plekken vrijwilligerswerk, onder meer ook bij Vluchtelingenwerk. En bij Thuis in Oss was ik ook eerder al betrokken; als fietsmaatje bij de cursus Op de Fiets!. Over haar drive om zich in te zetten voor de mensen in de opvang zegt Ans: “Ik voel me betrokken bij het thema en ik vind: ík heb het goed, en ik heb de kennis en de vaardigheden – én mijn hart – om me hiervoor in te zetten. Bovendien: het verrijkt je leven als je samen met anderen ergens de schouders onder zet. En je krijgt er veel voldoening voor terug.”